Rumsztyk

Przygotowanie

Składniki:

  • 700 g wołowiny z Highlander’a z kością,
  • 1 jajko,
  • 2 cebule,
  • łyżka mąki,
  • łyżka masła,
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • sól,
  • pieprz,
  • tłuszcz do smażenia (smalec bądź inny o wysokiej temperaturze dymienia)
30 min
4 porcje

Rumsztyk

  1. Opłukane i oddzielone od kości mięso zmielić,
  2. Dodać jajko, masło, 3-4 łyżki zimnej wody, sól, pieprz (według uznania),
  3. Wyrobić na gładką masę,
  4. Uformować 4 okrągłe befsztyki o grubości 2-3 cm,
  5. Cebulę pokroić w talarki,
  6. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu i zrumienić na nich cebulę,
  7. Cebulę wyjąć i rozgrzać więcej tłuszczu,
  8. Opruszone mąką rumsztyki smażyć po 2-3 minuty z każdej strony tak, by na ich powierzchni utworzyła się zarumieniona skórka,
  9. Cebulę położyć na rumsztykach i dosmażyć je na brzegu patelni lub w piekarniku, by mięso w środku było różowe, lecz nie krwiste.
  10. Najlepiej podawać z frytkami, bądź ziemniakami purée i buraczkami na ostro.

Przygotowanie

Więcej przepisów znajdziesz tutaj