Boeuf Stroganow

Przygotowanie

Składniki:

  • 600g polędwicy wołowej z Highlandera,
  • 150g cebuli,
  • 150g pieczarek,
  • 150g papryki świeżej,
  • 150g ogórka konserwowego,
  • 60g koncentratu pomidorowego,
  • 100ml bulionu wołowego,
  • 150ml śmietany 36%,
  • 100g smalcu,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • Natka pietruszki
30 min
4 porcje

Boeuf Stroganow

  1. Oczyszczoną polędwicę pokroić w słupki o grubości 5-10mm,
  2. Cebulę pokroić w talarki i zarumienić w rondlu na rozgrzanym smalcu,
  3. Na szerokiej patelki przesmażyć mięso na silnym ogniu 2-3 minuty,
  4. Przesmażone paseczki mięsa przełożyć do rondelka z cebulą,
  5. Pokroić pieczarki w plastry, a paprykę i ogórki w paski,
  6. Dodać koncentrat pomidorowy, pieczarki, paprykę, ogórki oraz przyprawy i podlać bulionem,
  7. Mieszając doprowadzić do wrzenia,
  8. Dodać śmietanę i zagotować,
  9. Posypać posiekaną natką pietruszki,
  10. Podawać z pieczywem.

Przygotowanie

Więcej przepisów znajdziesz tutaj