Zrazy wołowe zawijane
Przygotowanie
- 5-6 plastrów (po 150g) wołowiny bez kości z Highlandera,
- 40g wędzonego boczku lub słoniny,
- 2 łyżki musztardy,
- cebula,
- kiszony ogórek,
- 250ml bulionu wołowego (ewentualnie wrzącej wody),
- łyżka masła,
- łyżka smalcu lub oleju
- sól,
- pieprz
Zrazy wołowe zawijane
- Umyte mięso rozbić z obu stron tłuczkiem, delikatnie przyprawić solą i pieprzem,
- Cebulę drobno pokroić,
- Boczek pokroić w cienkie plastry, a ogórek w paski,
- Każdy plaster mięsa posmarować cienko musztardą i posypać cebulą,
- Na każdym plastrze położyć kawałek boczku i kiszonego ogórka,
- Dobrze spiąć specjalną igłą lub obwiązać nitką,
- Rolady smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu,
- Gdy są brązowe dolewać partiami gorący bulion lub wodę,
- Dusić pod przykryciem do miękkości (około 1-1.5h),
- Najlepiej podawać z kluskami śląskimi, sosem pieczeniowym i modrą kapustą.
Przygotowanie
Więcej przepisów znajdziesz tutaj