Zrazy wołowe zawijane

Przygotowanie

Składniki:

  • 5-6 plastrów (po 150g) wołowiny bez kości z Highlandera,
  • 40g wędzonego boczku lub słoniny,
  • 2 łyżki musztardy,
  • cebula,
  • kiszony ogórek,
  • 250ml bulionu wołowego (ewentualnie wrzącej wody),
  • łyżka masła,
  • łyżka smalcu lub oleju
  • sól,
  • pieprz
120 min
5-6 porcji

Zrazy wołowe zawijane

  1. Umyte mięso rozbić z obu stron tłuczkiem, delikatnie przyprawić solą i pieprzem,
  2. Cebulę drobno pokroić,
  3. Boczek pokroić w cienkie plastry, a ogórek w paski,
  4. Każdy plaster mięsa posmarować cienko musztardą i posypać cebulą,
  5. Na każdym plastrze położyć kawałek boczku i kiszonego ogórka,
  6. Dobrze spiąć specjalną igłą lub obwiązać nitką,
  7. Rolady smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu,
  8. Gdy są brązowe dolewać partiami gorący bulion lub wodę,
  9. Dusić pod przykryciem do miękkości (około 1-1.5h),
  10. Najlepiej podawać z kluskami śląskimi, sosem pieczeniowym i modrą kapustą.

Przygotowanie

Więcej przepisów znajdziesz tutaj